• NederlandsNederlands
 • EnglishEnglish
 • Stichting Gelukskinders

  Sizamele Primary School

  IMG_4673_Rmap_RSizamele Primary School ligt in een landelijk gebied, op circa 16 kilometer ten zuidwesten van Rysmierbult en 40 kilometer ten noorden van Potchefstroom. Sizamele (hetgeen diploma of graad betekent in Zoeloe) is een openbare basisschool en biedt in 2015 met 4 leerkrachten basisonderwijs aan 122 leerlingen in leeftijd variërend van 5 tot 12 jaar of ouder.

  Uitbreiding van de speelplaats, maar ook verbetering van de sportvelden betekent een grote verbetering. Buitenschoolse activiteiten zoals samen spelen en sporten dragen enorm bij aan de sociale ontwikkeling van de kinderen. Bovendien leren ze hun eigen talenten en capaciteiten ontdekken, wat hopelijk zal leiden tot ambities die verder reiken dan landarbeider worden om te overleven, zoals hun ouders dat deden.

  IMG_4682_R

  Speelplaats

  Door de moeilijke leefomstandigheden van de leeringen en het gebrek aan betrokkenheid (zorg, aandacht) van hun ouders, vertonen kinderen vaak agressief gedrag tegenover elkaar. Vooral de grotere leerlingen pesten, manipuleren en slaan de kleineren. Met meer speeltoestellen zouden de kinderen tijdens pauzes gegroepeerd kunnen worden op leeftijd om deze problemen te verminderen.

  Sportvelden

  De school beschikt thans over een klein voetbalveldje en een korfbal-veld. Het verbeteren hiervan (egaliseren, gaten opvullen), maar vooral uitbreiding met een atletiekbaan zou een grote verbetering in de sportmogelijikheden betekenen. Er zouden korte en lange afstanden gelopen kunnen worden, of men zou veldsporten zoals discuswerpen kunnen beoefenen. Met sport wordt fysieke activiteit gestimuleerd, hetgeen belangrijk is voor een gezonde levensstijl en zelfdiscipline.

  Ondersteuning door Gelukskinders

  In mei 2015 is besloten dat Stichting Gelukskinders ondersteuning gaat bieden aan Sizamele Primary School. Gestart zal worden met uitbreiding van de speelplaats met meer speeltoestellen. Vervolgens zullen de bestaande sportveldjes geëgaliseerd moeten worden zodat ze beter bruikbaar zijn. Daarnaast zal onderzocht worden of er meer grond beschikbaar kan komen om ook de atletiekbaan te realiseren.

  Updates over Sizamele Primary School

  15 juli 2016: Project geannuleerd: op zoek naar nieuwe locatie voor tweede speeltuin

  29 juni 2016: Opening tweede speeltuin in juli

  9 februari 2016: Tweede speeltuin in zicht

  6 juni 2015: Tweede speeltuin komt bij een school

  18 mei 2015: Amira kondigt nieuwe speeltuin aan
  Share